НЕЗАБРАВИМО ТВОРЧЕСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ

НЕЗАБРАВИМО ТВОРЧЕСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ

НЕЗАБРАВИМО ТВОРЧЕСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ

Христиана Харалампиева, Дамян Стоев и Екатерина Димитрова, ученици в музикални паралелки в СУ „Екзарх Антим І” от клавирния клас на г-жа Елена Юлиянова с голям успех се представиха на концерт на деца – лауреати на Пети международен конкурс „Андрей Стоянов”, посветен на националния празник на Република България.

На заключителния гала концерт на победителите на Пети международен конкурс „Андрей Стоянов” бе обявена и голямата награда - покана към избраните от международното жури пианисти за участие в два концерта в Република Кипър, в градовете Никозия и Пафос от 27 февруари до 3 март 2019 година. Поканата дойде като заслужен комплимент към възпитаниците на Елена Юлиянова от д-р Галина Димова – Георгиева, член на международното жури и представител на град Пафос, Кипър

Културната проява в Никозия бе посветена на Националния празник на България, 3-ти март и се проведе под егидата на Посолството на Република България в Кипър. Първият концерт се състоя на 27 февруари 2019 г. в зала „Кастелиотиса” в Никозия.

Концертът бе открит от посланик г-н Любомир Тодоров, който в приветственото си слово поздрави, както децата таланти, така и д-р Галина Димова, български пианист, живееща в Кипър, за инициативата и организирането на концерта.

Многобройната публика аплодира талантливите ученции, които с артистично майсторство показаха красотата на клавирната музика с изпълненията на произведения от световна класическа литература и прекрасните пиеси на българските композитори.

На събитието присъстваха представители на българската общност, културни и образователни дейци и кипърски граждани.

С голям успех концертът беше повторен и в град Пафос, на 1-ви март в залата на Музикалния лицей „Архиепископ Макариос III”.