Европейският парламент – поглед отвътре.

Европейският парламент – поглед отвътре.

Европейският парламент – поглед отвътре.

Да влезем в ролята на европейски депутати!

На 20 - 21.12.2021г. екипът на Младшите посланици на Европейския парламент при Средно Училище "Екзарх Антим I" за поредна година участва в традиционните "Дни на Европейския парламент", организирани от Европа Директно Стара Загора с партньорството на Представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Дните включваха:

European Master Class – участниците се запознаха с работата на европейските институции, както и координацията между тях;

• Парламентарна сесия на Европейски парламент в Стара Загора – симулационна игра, в която участниците влязоха в дебати по актуална за ЕС тема.

Заедно с ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" и ППМГ "Гео Милев", нашите посланици влязоха в ролята на евродепутати от различни политически групи. Славена Кирова от 11 "Б" клас беше лидер на левицата, а Анита Христова от 12 "Б" клас - председател на Европейските консерватори и реформисти. Основна тема на дебатите бе минималната работна заплата в Европейския съюз. В края на проведените дебати, младите евродепутати от педставените партии успяха да се обединят около позицията, че минималната работна заплата трябва да бъде повишена, но не уеднаквена в държавите членки. Това трябва да бъде поетапен, многостъпален процес, който да бъде съпътстван с финансова подкрепа за развиващите се страни.

СУ "Екзарх Антим I" участва в "Дните на Европейския парламент" организирани от Европа Директно Стара Загора от 2015 година.