Училищна Телерик Академия с безплатни ИТ обучения за ученици в Казанлък

Училищна Телерик Академия с безплатни ИТ обучения за ученици в Казанлък

Училищна Телерик Академия с безплатни ИТ обучения за ученици в Казанлък

Кандидатстването става онлайн до 10 октомври и не изисква предишни познания в областта

Казанлък, 1 септември 2021 г. Училищна Телерик Академия - най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви старта на приема за учебната 2021-2022 година. Покривайки над 95% от областите в България, над 2600 деца и младежи в 1-12 клас ще имат възможност да вземат участие в 130 школи в 41 населени места. Ученици в 4-12 клас ще имат възможност да се обучават в една от три безплатни школи по програмиране в Казанлък. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 10 октомври и не изисква предишни ИТ познания.

Обученията започват в края на октомври и ще се провеждат до юли 2022 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Програмите са с продължителност 100 учебни часа и в Казанлък се реализират в сътрудничество с ППМГ

„Никола Обрешков“, СУ „Екзарх Антим I“ и с подкрепата на BRIGHT, VertoDigital, Васил Поповски и Христо Ибушев.

„Щастливи сме, че чрез школите ни учениците могат да се докоснат до света на технологиите и да навлязат в него, за да са по-свободни при избора си на бъдеща професия и локация, от която да работят. Целта ни е да им помогнем да са успешни независимо от сферата, в която изберат да се развиват, защото дигиталните умения са ключови за всяка професия - сега и занапред. Вярваме, че децата на България ще са готови за бъдещето, защото интересът към програмите ни расте с всяка изминала година и през 2021-2022 отваряме рекордните 130 школи в 41 населени места. По този начин все повече ученици от различни населени места ще имат достъп  до  безплатно  и  модерно  ИТ  обучение.“,  коментира  Петър  Шарков,  изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Обучениe за 8-12 клас

С практическа насоченост и модерна програма, те подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Гимназиалните ученици могат да участват в обучение по програма „Разработка на игри“, в която се запознават с едни от най- използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри.

Обучения за 4-7 клас

Те развиват ключови дигитални умения, като учениците могат да избират между 2 програми:

  • Разработка  на  игри“,  в  която  се  научават  да  програмират  докато  създават  компютърни игри;
  • Дигитални  науки“,  където  разбират  какво  стои  зад  новите  технологии  и  как  да  ги управляват.

 

Кандидатстване и приемен тест

От учениците не се изискват предварителни познания по програмиране. Кандидатстването става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва тест с 30 логически задачи. Продължителността му е 45 мин, а учениците трябва да го направят най-късно до 10 октомври.

 

Подготовка за професиите на бъдещето

 

С помощта на интерактивните обучения на Училищна Телерик Академия учениците надграждат креативността и логическото си мислене, придобиват умения за решаване на проблеми и ключови  дигитални  компетенции.  Придобитите  познания  са  полезни  за  всички  професии  и сфери на развитие, включително и в един от най-перспективните сектори у нас - ИТ.

 

След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга програма.

 

Повече информация за програмите може да бъде намерена на сайта на Училищна Телерик Академия.

 

# # #

 

За допълнителна информация: telerikacademy.com/school или във Facebook.

Училищна Телерик Академия е най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12- ти  клас  в  България.  Нейната  мисия  е  да  подготвя  следващите  поколения  за  професиите  на дигиталното бъдеще с интерактивни програми, достъпни за всички ученици.

От създаването ѝ през 2010 г. до днес, тя е обучила над 14 500 деца и младежи на възраст между 7 и 18 г. на програмиране и дигитални науки. Като въоръжава учениците с ключовите дигитални умения и развива тяхното логическо и креативно мислене, Училищна Телерик Академия им помага да се трансформират от консуматори на технологиите в техни създатели, търсени професионалисти и дигитални лидери.

Програмите  се  организират  от  Фондация  „Телерик  Академия“  и  се  провеждат  с  подкрепата  на Фондация  „Америка  за  България“,  индивидуални  и  корпоративни  дарители  и  в  партньорство  с общини,  училища,  местни  организации,  бизнеси  и  институции,  осигуряващи  зали  за  обученията. Научете повече на telerikacademy.com/school.

 

 

За контакт, Училищна Телерик Академия

Мадлен Димитрова

ПР и Маркетинг специалист М: + 359 888 779 935

Е: madlen@telerikacademy.com