ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ НА КОНКУРСИТЕ В СОФИЯ

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ НА КОНКУРСИТЕ В СОФИЯ

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ НА КОНКУРСИТЕ В СОФИЯ

Ученици от музикални паралелки на СУ „Екзарх Антим І” от клавирния клас на Елена Юлиянова завоювали 15 ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ, от които ТРИ „ГРАНД ПРИ”, ТРИ „ СПЕЦИАЛНИ”, СЕДЕМ ПЪРВИ НАГРАДИ, ДВА СЕРТИФИКАТА за спечеленото право на участие във втори тур на Международен музикален конкурс в Италия и Награда на преподавател „За високи творчески постижения”
Успехите на талантливите възпитаници от класа на г-жа Елена Юлиянова на конкурсните сцени отдавна не е изненада, а утвърдена през годините традиция. Техните ярки, емоционални и виртуозни изпълнения неизменно получават възторжените аплодисменти на публиката, суперлативите на ценителите на клавирната музика и клавирно изкуство, високите оценки на журитата, присъдили им най – големите и престижни награди. 
Но успехът, постигнат през пролетната ваканция на два конкурса в София „Орфеева дарба” и „Вивапиано” надхвърли и най – смелите очаквания.
Христиана Харалампиева, Екатерина Димитрова, Адриана Узунова и Златомир Трифонов спечелиха общо 15 награди, от които три „Гранд При”, три – Специални награди, Седем – Първи, два Сертификата за участие на Международен конкурс в Италия и Специалната награда за високи творчески постижения на музикалния педагог г-жа Елена Юлиянова.
На проведения на 6 април в София ХV – ти Национален детско – юношески конкурс с международно участие за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба” в категория „Класическа музика – пиано” се състезават при равни условия възпитаници на музикални училища, музикални паралелки и музикални школи, което издига високо нивото на участниците и прави конкуренцията особено силна, а спечелените награди особено ценни.
Във втора възрастова група на конкурса на Първо място се класира и удостоена със Златен медал 8 – годишна ученичка от втори клас в СУ „Екзарх Антим І” - Христиана Харалампиева. 
А най – големият успех с участието си на този конкурс постигна 16 – годишната изявена пианистка Адриана Узунова, спечелила „Гранд при” на конкурса.
От 5 – 7 април в Концертния комплекс „България” в София се проведе осмото издание на Международен конкурс за пианисти – непрофесионалисти „Вивапиано”. Конкурсът се ползва с голяма популярност и в концертните си зали събра десетки участници, изпълнения на които бяха оценявани от международно жури – представители на Австрия, Швейцария, Германия, Сърбия и България. 
Все по – високи изисквания на журита и все по – високо със всяко следващо издание на конкурса нивото на участниците не притесниха нашите пианисти и Първите награди бяха спечелени от всички ученици от СУ „Екзарх Антим І”, участвали на конкурса: Христиана Харалампиева, Екатерина Димитрова, Адриана Узунова и Златомир Трифонов.
Специални поздравления заслужава клавирно дуо Адриана Узунова – Златомир Трифонов, спечелили Първа награда в категория „ Дует” с максималната оценка: Сто точки от Сто възможни. 
С отличното си представяне на конкурса всички нашите пианисти получиха правото да свирят на Заключителния Гала – концерт в зала „България”.
Особено вълнуващ момент на конкурса беше церемонията по награждаване на победителите, връчване на Специалните награди за особено отличилите се участници и най – високите отличия „Grand prix Vivapiano” и „Grand prix Vivapiano Junior”.
Специалните награди бяха връчени на:
Христиана Харалампиева – Специална награда „ Донка Куртева”
Екатерина Димитрова – Специална награда на Българо – Швейцарска асоциация
Златомир Трифонов – Специална награда на Фондация „Красимир Гатев” за „Ярко артистично дарование”
А с най – високите отличия на конкурса бяха удостоени:
Христиана Харалампиева - Голяма награда „Grand prix Vivapiano Junior” и 
Златомир Трифонов – Голяма награда „Grand prix Vivapiano”
Тези високи отличия дават право на Христиана и Златомир да се представят в качеството на солисти на Симфоничен оркестър през следващия творчески сезон.
На отличните казанлъшки пианисти Христиана Харалампиева и Златомир Трифонов бяха връчени и Сертификати за успешно преминали първи тур и спечелили право за участие във втори тур на Международен музикален конкурс „Amigdala Prize” в Италия през май 2019 година.
Тези впечатляващи успехи на казанлъшките пианисти дават основание с гордост да се повторят думите на организаторите на конкурсите: „ Браво на участниците, спечелили най – високите отличия и на техния музикален педагог, прославили за пореден път името на своето училище и на своя град! Казанлък има право да се гордее с тази невероятна клавирна школа”.
Браво! Казват и почитателите на таланта на блестящите ученици от СУ „Екзарх Антим І” град Казанлък и тяхната преподавателка г-жа Елена Юлиянова. 
Музикалните сцени на България и Европа Ви очакват!