Как да напиша пълномощно PDF Печат
Автор Administrator   
10 November 2009
Винаги рано или късно идва момент, в който ви се налага да напишете пълномощното. Тогава не е нужно да тичате до Съдебната палата, за да ви го напечетат.
Писането на пълномощно не изисква твърде голямо умствено напрежение. Неговият текст е доста по -кратък от текстовете на останалите документи на административно-деловия стил. Просто е необходимо, то да бъде със стегнат текст и всяка дума да си е на мястото. И, разбира се, да следвате указанията по-долу.

Заглавие
То е съвсем кратко - "Пълномощно". Няма адрес, нито обръщение.
Съдържание на пълномощното
Започва се с подписаният, следват трите ви имена. След това посочвате адреса, на който живеете. Използвате сегашно деятелно причастие на глагола живея, т. е. написвате думата живеещ. Следва предлогът на - живеещ на улица "хан Омуртаг" №13. Това е достатъчно във връзка с вашия адрес. Но са нужни данните от личната ви карта. Посочвате ги, заедно с управлението, където е издадена. Изброяването става със запетаи.

След като сте се представили идва ред на упълномощения. Пишете упълномощавам. След това идва ред на напишете, какъв ви е човекът, на когото давате пълномощно - брат, сестра, съпруг, съпруга и т.н. Използвате за тази цел кратката форма на възвратното притежателно местоимение - си. Т. е. упълномощавам брат си (съпруга си).

Упълномощения също представяме с трите му имена, адреса му, данните от личната му карта.

Сега идва ред да напишете точно за какво го упълномощавате.
Ако пишете генерално пълномощно, с което давате по-големи права на даден човек, трябва да изброите много изчерпателно какви точно са те. Изброяване става със съюз да - да продава наследствения ми имот. Когато оформяте документа, добре е да не дабравяте запетаите в края ня всяко подчинено да-изречение. Това ще избегне някое недоразумение при неправилно прочитане на текста, а и ще го направи по-прегледен. Можете отделните подчинени да-изречения да напишете на нов ред. Това ще внесе допълнителна прегледност във вашето пълномощно.
Финал
Във финала стоят датата и вашия подпис.

Свалете  модел за пълномощно

Свалете модел за пълномощно

 

 

Коментара (4)Add Comment
...
написан от Славейче , November 12, 2009
като гледам няма смисъл да обясняваш, че го има готов
...
написан от Славейче , November 12, 2009
като гледам няма смисъл да обясняваш, че го има готов
...
написан от Илиан Кавалов , November 17, 2009
а пълномощно зо кола? Къде е шаблона
...
написан от Boris Ivanovich , February 25, 2015
Мисля,че това е много добре написано.Имам само една забележка:много е кратко!!!!!

Напиши коментар
smaller | bigger

busy
 
< Предишна   Следваща >